Dünyada her yıl ortalama 60 milyon plastik su şişesi toprağa karışıyor ve bu şişelerin doğada çözünmesi 1000 yılı bulabiliyor. Bu süre bir plastik poşet için de en iyi ihtimalle 450 yıl, hatta şunu düşünün, sahip olduğunuz ilk diş fırçasını siz hatırlamıyorsunuz bile ama o hala toprakta bir yerde var olmaya devam ediyor.

Plastic Free July yani Plastiksiz Temmuz, 2011 yılından bu yana dünyada tek kullanımlık plastik tüketimine karşı farkındalık uyandırmak üzere başlatılmış Avusturalya çıkışlı bir çevre hareketi. Plastiksiz Temmuz hareketi aslında tek kullanımlık plastiklerin hayatınızda kapladığı yeri görebilmeniz ve bunu azaltabilmeniz için size 1 aylığına meydan okuyor. Avustralyalı oluşum bu ay boyunca evde, işte, alışverişte, ofiste, düzenlediğiniz davetlerde tek kullanımlık plastikler yerine sürdürülebilir alternatiflerini kullanmak konusunda size fikirler veriyor.

Kişisel ya da kitlesel olarak bu hareketin içinde yer almak ve plastik tüketim alışkanlıklarınıza meydan okumak istiyorsanız başlangıçta yapabilecekleriniz şunlar:

Plastik şişede su almayın: Gerçekleştirebileceğiniz temel dönüşümlerden ilki plastik şişede su almayıp kendi çevre dostu şişenizi yanınızda taşımak. Kendinize çelik ya da cam bir matara edinin ve daima çantanızda taşıyın. Şişenizi evde unuttuysanız da gidip plastik bir şişe almanıza gerek yok, bir çeşmeden su içebilir ya da kafelerden bir bardak su rica edebilirsiniz. Bir diğer çevre dostu seçenek ise sonrasında şişesini kullanmak üzere marketten cam şişede su alıp tüketmek olabilir. Siz yeter ki kararlı olun, alternatif yollar bulabilirsiniz.

plastiksiz temmuz

Tek kullanımlık kahve bardağı kullanmayın: Plastik ya da kağıt, kahve bardaklarının büyük bir yüzdesi geri dönüştürülmüyor. Bu yüzden favori kahvecinizden kahvenizi kendi mug’unuza doldurmasını istemek büyük fark yaratacak bir değişim. Yapmanız gereken çok basit, size en yakın marketten yeniden kullanılabilir bir mug alın ve çantanıza atın. Evdeki bir kavanoz bile işinizi görecektir. Unutmamak ve kullanma alışkanlığı kazanmak için ofiste, kafede, gittiğiniz her yerde mug’unuzu çıkarıp masanın üstüne, gözünüzün önüne koyabilirsiniz.

Plastik poşet kullanmayın: Plastik poşetler vahşi yaşam ve çevre için ölümcül tehditleri beraberinde getiriyor. Bunun yerine harika sürdürülebilirbez alışveriş çantalarından birini tercih edin. Kendi alışveriş çantanızı evde unutmayacağınız bir yere, arabanıza, hatta çantanızın bir köşesine koyun ve bir ay boyunca alışverişlerinizde plastik poşet kullanmayın. Bunu yaptığınızda yaklaşık 500 tane plastik poşetin okyanuslara gitmesini önlemiş olacaksınız.

plastiksiz temmuz

Plastik pipet kullanmayın: Gittiğiniz her yerde içeceğinizle birlikte plastik pipetler servis ediliyor ve bu pipetler asla geri dönüşüme uğramıyor. Bu yüzden içeceğinizle birlikte gelen tek kullanımlık pipetleri değil, kendi yeniden kullanılabilir alternatifinizi tercih edin. Bambu, çelik, hatta katlanıp çantanıza koyabileceğiniz formlarda, birçok seçenek mevcut. Atık pipetler kanalizasyon borularını kolayca tıkayabiliyor ve büyük altyapı problemleri, doğal afetlere dönüşebiliyor. Ayrıca deniz ekosisteminde yaşayan canlılar, bu atıkların ölümcül tehditleriyle doğrudan karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden plastik pipet kullanmamak büyük fark yaratacak.

Et, balık alışverişlerinizde straforu reddedin: Kasaptan yaptığınız alışverişlerin neredeyse tamamında et, strafor bir tabak içine konup streç filmle paketlenir. Fakat strafor, geri dönüşümü en zor plastiklerden biridir. %98’i hava olan bu maddedeki moleküler boşlukları, içine koyduğunuz yiyecek gibi şeyler kolayca geri dönüşümünü imkansız kılacak şekilde doldurabiliyor. Bu yüzden en çevreci ve sürdürülebilir alternatifi olarak şarküteri alışverişlerinizde taşıma kutularınızı yanınızda götürerek, dönüşümü zor plastik atık miktarını azaltmayı tercih edin.

plastiksiz temmuz

Paketlenmiş sebze-meyve almayın: Markete gittiğinizde bazen sebze meyvelerin plastik kutularda önceden paketlendiğini görürsünüz. Ya da istediğiniz kadar almak için size sunulan tek taşıma seçeneği plastik poşetlerdir. Bu ay boyunca paketlenmiş sebze ve meyve almak yerine alışverişinizi pazardan kağıt keselerle yapın. Ya da kendi kumaş keselerinizle alışverişe çıkın. Böylece tüketiminizi kısıtlayarak denizlere ve okyanuslara giden, mikro plastiklere ayrılarak sonsuza dek kirlilik yaratacak plastik poşet miktarını azaltmış olacaksınız.

Azaltın, Yeniden Kullanın ve Geri Dönüştürün: Sürdürülebilir bir yaşama adım atmaya karar verdiğinizde özünde bu üç ilkeyi uygulamalısınız: Tüketiminizi azaltmak, yeniden kullanılabilir alternatifleri tercih etmek, kullanım ömrünü tamamlamış eşyaları geri dönüştürmek. Ama en başta gözetmeniz gereken ihtiyacınız kadarını alıp tüketimlerinizi çevre dostu şekilde sınırlamak olmalı. Bunu yaptığınız, tek seferlik yerine yeniden kullanılabilir eşyalar tercih ettiğiniz ve atıklarınızı dönüştürme sorumluluğunu aldığınız bir hayat size çevre bilinciyle yaşamanın hazzını ve daha iyi bir geleceği beraberinde getirecek.